Video Poker

A Video Poker házelőny szempontjából általában a második legjobb választás a Blackjack után. A játék gyakorlatilag a hagyományos ötlapos ún. “draw” póker játékgépi változata.
Szabályok

1. A legerősebb lap a pókerben a Színsor (Straight Flush), ami öt, értékben egymás után következő, azonos színű lapból áll (6s7s8s9sTs). Speciális esete a Royal Flöss, ami az Ász magas színsor elnevezése és a legerősebb lap a pókerben.

2. Rögtön a színsor után következik a Póker (4 of a Kind), ami 4 azonos értékű lapból áll (JdJsJhJc6h).

3. A következő legerősebb kombináció a Full House, ami egy drillból és egy párból áll (JhJsJd6h6c).

4. Következik a Flöss (Flush), amit öt, azonos színű (de értékben nem egymás után következő) lap alkot (AhJh8h6h2h).

5. A flöss után a legerősebb lapkombináció a Sor (Straight). Öt, értékben egymás után következő, de nem azonos színű lap alkotja (QhJsTd9h8c).

6. 3 azonos értékű lap alkotja a Drillt (3 of a Kind) (6h6d6c7dKs).

7. Ha két-két azonos értékű lapunk van, az Két pár (Two Pair) (JcJs6h6c3h).

8. Leggyengébb, még értékelhető kezünk a Pár (Pair) (KdKs9h6d3s).
A játék menete

Tétünk kiválasztása után egy pókerpakliból kapunk 5 lapot. Ekkor döntenünk kell, hogy melyeket tartjuk meg, és melyeket dobjuk el. Az eldobott lapok helyére új kártyákat kapunk (Draw), és ezzel vége is a játéknak. A szoftver kiértékeli, hogy milyen pókerkezet sikerült kialakítanunk és eszerint kapunk kifizetést (vagy veszítjük el tétünket). A kifizetési lista (paytable) általában látható a játékablakban, egy játéktermi pókergép hangulatát idézve. Az egyes lapkombinációkhoz tartozó kifizetés változatos lehet. A Video Pokernek (hasonlóan a Blackjackhez) nagyon sok variációja létezik. Az egyik alapvető változat, amelyik szinte minden szoftverben megtalálható, a Jacks or Better. Mint neve is mutatja, legalább egy J párunknak kell lenni ahhoz, hogy nyerjünk. A Joker Pokerben a pakliban marad a Joker, és Jokerként is viselkedik, tehát bármilyen lapot helyettesíthet. A legtöbb helyen elérhetőek ún. multi-hand játékok is, amikor egyszerre nem 1, hanem akár 100 kezet játszhatunk le. Előnye, hogy az eredmény sokkal jobban közelít a várható eloszláshoz, a többkezes játék szórása jelentősen alacsonyabb, mint az egykezesé.

Miután egy parti lement, általában lehetőségünk van dupla-vagy-semmit játszani. Ez egy Casino War típusú játékot jelent, amiben akkor nyerünk, ha magasabb kártyát húzunk, mint a gép. Ha a két kártya azonos értékű, akkor az eredeti nyereményünket kapjuk meg. A figyelmes olvasó már észrevehette, hogy ennek a fogadásnak nulla a házelőnye. Gyakorlatilag ez az egyetlen olyan megjátszható tét a kaszinóban, ami a “Fair Play” szabályai szerint működik. Duplázni többször is van lehetőségünk, jellemzően azonban van plafon a duplázások számát illetően. Amikor egy Sticky vagy Clearplay bónusz lejátszása közben nem az egyszeri duplázást, hanem alacsonyabb tétekkel egy nagyobb szórású játékot választunk, remélve hogy elcsípünk egy többszörös nyereményt, a duplázás lehetősége remek funkció. Segítségével kis nyereményből is csinálhatunk nagyot, ráadásul fair odds-ok mellett.
Egy kis matematika

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?